İDARE HUKUKU

Geniş bir yelpazeyi ifade eden İdare Hukuku en basit anlatımıyla, yönetenlerin ve yönetilenlerin hak ve davranışlarının sınırlarını ve işleyiş biçimini düzenleyen hukuk dalıdır. Güçlü pozisyonda bulunan yönetenlerin karşısında görece zayıf durumdaki yönetilenlerin ezilmemesinin teminatı ise İdari Yargı Mercileri’ dir.

İdari Yargı Mercileri, Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri Ve Vergi Mahkemeleridir. 2577 Sayılı Kanunumuz gereği kişiler, haklarında uygulanan idari işlemlerin hukuka aykırı olması, hak mahrumiyetleri yaşamaları, idare ile yaptığı sözleşmede itilaf yaşamaları durumlarında dava açmak yoluyla hakkının teslimini talep edebilirler.

İdari işlemler çeşitli şekillerde davaya konu olabilmektedir. Bir kamu görevlisi hakkında uygulanan disiplin cezası uygulaması, bir şirket hakkında verilmeyen ve iptal edilen ruhsat, bir mükellef hakkında yapılan tarhiyatın ihbarnameye bağlanması veya haciz tatbiki, bir kamulaştırma işlemi gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.

Ülkemiz idari yargısında asıl olan dilekçeler üzerinden yazılı yargılamadır. Duruşmalı yargılama istisnaidir. Haklılığınızı ortaya koyacak temel yol dilekçe yoluyla müracaattır. Bu nedenle dava dilekçenizin güçlü kalemlerin eseri olması gerekmektedir.

Şayet siz de, idari davaya konu olacak bir eylem veya işleme muhatap tutulduysanız, hakkınızda idari bir işlem veya eylemin tezahür edilmesi talebiniz varsa, işi de şansa bırakmak istemiyorsanız, İdari Yargı Departmanımızdan randevu talep edebilirsiniz.